For best user experience, please use Google Chrome.


← Back
Geirr Tveitt

About Geirr Tveitt

Geirr Tveitt (født Nils Tveit 19. oktober 1908 i Bergen, død 1. februar 1981 i Oslo), født i Kvam, norsk komponist og pianist. Utdannet i Leipzig, Wien og Paris, med bl.a. Honegger, Villa-Lobos og Egon Wellesz som lærere. Etter noen års virksomhet som pedagog og musikkanmelder i Oslo slo han seg 1941 ned på slektsgården i Hardanger og opptrådte siden som pianist og dirigent med egne verker i Norge, i de fleste europeiske land og i USA.

Han var en svært egenartet komponist, og i hans musikk møtes det norske og kontinentale i en fruktbar syntese. Særlig karakteristisk er hans bruk av modale tonearter (kirketonearter), åpne klanger og taktvekslinger.

Produksjonen er omfattende, og den viser stor allsidighet, fra stort anlagte symfoniske verker til enkle viser med stor appell. Som hovedverk regnesHundrad folketonar frå Hardanger, fem suiter for stort orkester, der orkesteret som instrument utnyttes som få kan det. Minst like kjent er sanger som Du skal ikkje sova bort sumarnatta (tekst: Aslaug Låstad Lygre) og Fløytelåt (tekst: Jakob Sande), som er blitt folkeeie.

I 1970 ble Tveitts hjem totalskadet av brann, og de fleste av hans komposisjoner gikk da tapt, i likhet med hans nedtegnelser av ca. 1000 folketoner.

I sin avhandling Tonalitätstheorie des parallelen Leittonsystems (1937) forsøkte han å påvise at de modale skalaer egentlig er norrøne av opprinnelse.